Ғылыми журнал

Инновациялық Еуразия университетінің Хабаршысы

Редакциялық алқаның қарауына мақала беру және рецензиялау

+7 (7182) 31-64-83

journal@ineu.edu.kz

Артқа

Сүт өнімдерінің формулаларын жобалау кезінде эксперименттік деректерді математикалық модельдеу

Аңдатпа:

Мақала математикалық модельдеу əдістерін қолдана отырып, сүт өнімдерінің негізгі формулаларын жобалау мəселесіне арналған. Автор тамақ технологиялары саласындағы мəселелерді талдап, математикалық модельдеу келесі бағыттарда қолданылады деген қорытындыға келді: технологиялық үрдістердің режимдерін нақтылау, формулаларды жобалау жəне дайын өнімдердің сапасын бағалау, сондай-ақ оларды өндіріске қою кезінде жаңа өнімдердің жарамдылық мерзімдерін болжау. Мақсатты функциялардың максималды мəніне сүйене отырып, оңтайлы қалыпқа келтірілген қоспалар жəне дигидрокверцетиннің шекті рұқсат етілген концентрациясы таңдалады. Алынған математикалық тəуелділіктер мен модельдерге талдау жасалды, сызықтық теңдеулер жүйесі жасалды. Пробиотикалық дақылдардың өміршеңдігінің дигидрокверцетиннің массалық үлесіне тəуелділігінің математикалық моделі кремді ақуызды сүзбе өнімінің формулаларын жобалау кезінде жасалды, сүт ингредиенттерінің химиялық құрамы матрицасы ұсынылды, негізгі формулалардың сызықтық теңдеулер жүйесі жасалды. Зерттеу дигидрокверцетиннің кеңістіктік конфигурацияларын, сондай-ақ оның сүт майының тотығу үрдістеріне əсерін зерттеді. Дигидрокверцетиннің пробиотикалық қасиеттері бар микроорганизмдердің өміршеңдігіне əсерін зерттеу бойынша эксперименттік деректерді математикалық модельдеу жүргізілді. Дигидрокверцетиннің массалық үлесінің ашыту үрдісіне əсерін зерттеу бойынша алынған нəтижелер кешенінің қалыпқа келуі зерттелді. Дигидрокверцетинмен модельдік ортаны ашыту үрдісін сипаттайтын басқарылатын факторлар анықталды. Дигидрокверцетин кешені 0,50 %- дан жоғары нормалау белгіленді, мақсатты функция оның ең төменгі мəні 0,53-ке дейін төмендейді

Мақала ашу
Журналдың шыққан жылы: 2024
Журнал нөмірі: 4(96)